miercuri, 15 februarie 2012

Dejunul Kollath, un aliment ideal



Stim ca alimentatia ideala ar trebui sa fie cât mai naturala si pe cât posibil cruda. Adesea însa, stomacul celor neobisnuiti cu un regim alimentar natural tolereaza destul de greu cruditatile, mai ales cerealele. Profesorul Werner Kollath (1892-1970), dietetician si doctor în medicina, a descoperit metoda de a face grâul integral mult mai usor digestibil, fara nici un fel de fierbere. Prin adaugarea de fructe, seminte, miere si scortisoara, acest dejun dobândeste si un gust placut, care-i completeaza valoarea alimentara exceptionala.



INGREDIENTE
  •  40-50 g (3-4 linguri) de faina integrala de grâu. Pe cât posibil, urmariti ca grâul sa fie organic, netratat chimic. Puteti, de asemenea, macina proaspat grâul, folosind o simpla macinatoare de cafea.
  • Nuci maruntite (alune sau migdale), stafide (curmale, smochine, prune uscate), eventual nuca de cocos rasa.
  • Mere (banane, portocale, pere, fragi, cirese, capsuni, prune, piersici, caise sau orice fructe de sezon bine coapte).
  • Miere si scortisoara.

PREPARARE
Seara, se pune faina integrala de grâu într-un vas din ceramica sau sticla. Se adauga 3-5 linguri de apa. Se amesteca bine continutul si se lasa la temperatura camerei pâna a doua zi dimineata. Astfel, toata noaptea, faina va absorbi apa, devenind o pasta. Între timp, au loc transformari chimice de fermentatie, carora li se poate atribui o buna parte din valoarea dietetica a dejunului, precum si digestibilitatea sa.
Într-un vas întins, se pun la înmuiat 15-20 g fructe uscate (nuci, smochine, stafide, curmale, prune uscate, seminte de floarea soarelui decojite si neprajite, etc.), maruntite. Minimal, se pot folosi doar câteva nuci.
A doua zi dimineata, continutul celor doua vase se va amesteca, folosindu-se totodata si apa de la înmuierea fructelor. Minimal, se adauga apoi 100 g de mere rase si stafidele. Merele vor fi rase în momentul servirii, pentru a se evita oxidarea. Se pot folosi însa si alte fructe (taiate ori zdrobite), în functie de posibilitati si de inspiratie. Se pudreaza apoi acest amestec cu scortisoara. Se poate adauga miere.

BENEFICII
Consumarea regulata a dejunului Kollath asigura urmatoarele efecte:
1. stare de satietate timp de cel putin 4 ore. Nici un fel de stare de falsa foame dimineata, absenta starii de supraîncarcare a stomacului.
2. reglarea armonioasa a greutatii. Persoanele care doresc sa piarda din greutate nu vor avea senzatia de foame înaintea mesei de prânz si vor suporta chiar o ratie redusa; în schimb, cele care vor sa se împlineasca în mod echilibrat, vor constata fiecare functie digestiva mult îmbunatatita, iar greutatea va creste.
3. constipatia, factor principal al autointoxicarii, este eliminata.
4. având loc dezintoxicarea, semnele de oboseala si de epuizare, care sunt indiciul unei acumulari de toxine, dispar.
5. apare o marire a eficientei fizice si intelectuale.
6. se instaleaza o senzatie de bunastare generalizata, care rezulta dintr-un echilibru biologic mult mai bun.
7. apare o senzatie de bucurie interioara si o satisfactie care îndeparteaza orice dorinta de a mai consuma excitante psihodinamice (cafea, tutun, alcool).
8. se mareste puterea de concentrare, deoarece aparatul digestiv nu mai este îngreunat de un dejun greu. Stim ca digestia acapareaza în general 70% din energia nervoasaa corpului.
9. rezulta o mai buna rezistenta la stres sau stari tensionale.
10. compozitia sanguina se îmbunatateste. Prin multiplicarea celulelor dermei, datorate unei mai bune irigatii a tesuturilor subcutanate, tenul devine roz, fara eruptii. Eczemele, furunculele si pecinginile dispar.
11. parul redevine suplu si plin de vitalitate.
12. unghiile devin stralucitoare si înceteaza sa se mai rupa.
13. dentitia se amelioreaza. Dintii care se dezgoleau reintra în alveolele lor.
14. scheletul este întarit, sutura fiind mai rapida în caz de fracturi.
 
Preparat cu atentie, acest dejun poate fi considerat o prajitura, în care poate varia la infinit compozitia, dupa inspiratie si în functie de fructele de sezon. Vitaminele complexului B din faina integrala de grâu se adauga vitaminelor si mineralelor din fructe. Acizii organici ai fructelor proaspete sunt neutralizati de hidratii de carbon ai grâului. Prepararea este simpla si usoara, fara complicatii sau fierbere. Este avantajoasa mai ales dimineata, când nu avem mult timp la dispozitie.
SUCCES!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu